Ravintolan valaistus voi vaihdella vahvasti kyseisen ravintolan hakeman tunnelman, tyylisuunnan ja hintaluokan mukaisesti. Perinteisesti keskitason ravintoloissa valaistusta on harvemmin toteutettu huomiotaherättävästi, kun taas korkeamman hintaluokan ravintolat saattavat panostaa valaistussuunnitteluun merkittäviä summia.

Vasta 2010-luvulla myös alemman- ja keskihintatason ravintolat ovat alkaneet käyttämään valaistusta oleellisena osana sisustustaan. Yli-hämyisät valaistukset ovat muuttuneet epäsuoraan valaistukseen sekä hauskoihin valaistuselementteihin, kaikissa sateenkaaren väreissä välkkyvät kebab-ravintoloiden valaistusratkaisut ovat saaneet siirtyä sivuun, ja itse valaisimiin kiinnitetään huomiota niin valaistus- kuin ekologisuusmielessä. Vuoden 2018 halogeenilamppujen myyntikielto vaikuttaa osaltaan ravintoloiden valaistusratkaisuihin, ja uusia vaihtoehtoja etsitään. 

  • Facebook
  • LinkedIn

Mitkä asiat on hyvä muistaa ravintolan valaistusta suunniteltaessa?

1. Teema

Kaikissa ravintoloissa vallitsee jokin teema, joka jatkuu sisustuksen lisäksi ruokalistassa. Meksikolainen ravintola vaatii valaistukseltaan täysin eri asioita kuin esimerkiksi sushi-ravintola. Oli teema mikä tahansa, yleisvalaistuksesta on hyvä huolehtia energiatehokkailla LED-valaisimilla, joiden lisäksi tunnelmaa luodaan erilaisien värivalaisimien, epäsuoran valaistuksen, kynttilöiden sekä teemavalaisimien avulla. Esimerkiksi öljylyhtyä muistuttava valaisin toimii erinomaisena yksityiskohtana merellisessä ravintolassa, mutta ei tarjoa tarpeeksi valoa sujuvaan ruokailuun häikäisemättä asiakkaita. Siksi yksityiskohtavalaisimeen valitaan himmeämpi LED-valaisin, ja yleisestä valon määrästä huolehditaan toisin keinoin. Yleisvalo saadaan toteutettua joko huomaamattomasti tai näyttävästi, ravintoloitsijan toiveiden mukaisesti.  Valaisimien yleinen värisävy valitaan teemaa mukailevasti, ruokalistaa mielessäpitäen. Valaisimet voi myös valita himmennettävistä ja värisävyltään säädettävistä LED-valaisimista.

2. Ruokalista

Ravintoloitsijat näkevät paljon vaivaa luodakseen ravintolastaan viihtyisän ja ruokalistastaan erinomaisen. Tästä syystä on tärkeää, että valaistusta suunniteltaessa mietitään myös ravintolan tarjontaa. Jos kyseessä on pihviravintola, voidaan pöytien läheisessä valaistuksessa harkita valaisimia, jotka korostavat lihan kauniita värejä, luoden illuusion erityisestä tuoreudesta ja herkullisuudesta. Sama toimii kalaravintoloissa, vegaaniravintoloissa ja muissa tiettyyn raaka-aineeseen painottavissa ravintoloissa. Maku ja tuoksu luovat valtaosan ruokailukokemuksesta, mutta visuaalisuus korostaa hyvää kokemusta ja saa veden herahtamaan kielelle.

  • Facebook
  • LinkedIn

3. Sijainti

Ravintolan valaistustarpeisiin vaikuttaa luonnollisesti myös ravintolan sijainti. Kauppakeskuksessa sijaitseva ravintola harvemmin nauttii luonnonvalosta, jolloin yleisvalaistukseen on panostettava enemmän. Runsaasti ikkunapinta-alaa omaava ravintola taas saa runsaasti valoa kesällä, mutta talven kuukausina valoa on vähän ja näkymä voi olla kylmä ja kolea. Tällöin on järkevää panostaa tunnelmalliseen ja kutsuvaan valaistukseen, joka palvelee talvikuukausina houkuttelevasti mainosikkunan tapaan, ja kesäkuukausina tunnelmanluojana. Myös rakennuksen tyyli vaikuttaa valaisimien valintaan – vanhassa Jugend-kivijalassa tunnelma on erilainen kuin modernissa kauppakeskuksessa.

4. Ekologisuus

Jos ravintolan brändi on vihreä, on LED-valaisimien valinta selvää niiden energiatehokkuuden ja pitkäikäisyyden vuoksi. Valaisimien ekologisuutta on kuitenkin järkevää miettiä myös perinteisemmissä ravintoloissa. Vaihtamalla vanhanaikaiset valaisimet moderneihin LED-valaisimiin voidaan karsia jopa 50% sähkölaskusta, ja samalla vähentää valaisimien huoltotarvetta merkittävästi. Vihreät valinnat ovat etenkin kaupungeissa kuluttajien kriteereissä korkealla.

Jos tarvitset apua ravintolasi valaistustarpeissa, ota yhteyttä alueesi edustajaan, ja kutsu hänet ilmaiselle kartoituskäynnille ravintolaasi!