Halogeenilamput ovat valaisseet kotimme, toimitilamme, kauppamme ja katumme yli viidenkymmenen vuoden ajan. Nyt, vuonna 2018, on kuitenkin tullut halogeenin aika himmetä ja tehdä tilaa ekologisemmille vaihtoehdoille – tarkemmin sanottuna LED-valaisimille.

Kuten tyypillistä, muutoksen aallonharjalla ovat jo vuosia ratsastaneet innovaatioiden testaajat, jotka ovat omaksuneet LED-valaisimet arkikäyttöön niin koti- kuin yritysympäristöissäkin. Massamuutokset kuitenkin vaativat toisinaan kannustimia, ja EU onkin asettanut halogeenivalaisimien myynnille alueensa kattavan kiellon ohjatakseen eurooppalaisia kohti ekologisempia valaistusvaihtoehtoja. Tiettyjen halogeenilamppujen EU:n laajuinen myyntikielto astui voimaan 1.9.2018. Kielto on kuitenkin pehmeästi laskeutuva – olemassa olevat halogeenilamppuvarastot saa myydä loppuun, eikä kielto koske (vielä) aivan kaikkia valonlähteitä esimerkiksi kodinkoneissa tai muussa elektroniikassa. Tavallisen tallaajan lamppuostokset kuitenkin menevät päätöksen johdosta lähivuosina uusiksi.

  • Facebook
  • LinkedIn

Miksi EU päätyi kieltämään halogeenilamput alueellaan?

Halogeenivalaisimet ovat palvelleet etenkin tunnelmallista valaistusta arvostavaa kuluttajaa uskollisesti koko olemassaolonsa ajan. Painavin syy halogeenilamppujen myyntikieltoon ja siirtymiseen kohti LED-valaisimia onkin ekologisuudessa, ei käytännöllisyydessä – vaikka LED-valaisimet ovatkin myös käytännöllisyytensä puolesta valovuosia halogeenilamppuja edellä.

Painavin syy pakotteisiin lienee energiankulutuksessa, sillä LED-valaisin kuluttaa noin viidesosan halogeenivalaisimen syömästä energiasta. Luopumalla halogeenilamppujen valmistuksesta karsitaan peräti 15 miljoonaa tonnia hiilipäästöjä, joka vastaa esimerkiksi koko Portugalin vuotuista energiankulutusta! Siirtymisen pitkäikäiseen LED-valaistukseen odotetaan laskevan kuluttajien valaistuskustannuksia yli sadalla eurolla vuosittain, vaikka LED-valaisimien hankintakustannukset ovatkin halogeenilamppuja korkeammat.

Kuten asiaan kuuluu, on uudistus kerännyt myös vastarintaa. Yleisimmät vastaväitteet koskevat nimenomaan LED-valaisimien hankintakustannuksia ja pelkoja kasvavista kuluista. LED-valaisimet ovat kuitenkin asiantuntijoiden mukaan maksaneet itsensä takaisin energiansäästön kautta jo ensimmäisen käyttövuotensa aikana. Kun LED-valaisimien käyttöikä lisäksi lähentelee 50000 tuntia, kestää yksi valaisin kotioloissa jopa kymmeniä vuosia!

  • Facebook
  • LinkedIn

Toinen LED-valaistusta vastaan taisteleva joukko ei usko LED-valaisimien mahdollisuuksiin tuottaa tunnelmallista valaistusta, vaan valon uskotaan olevan kovaa, kylmää, jopa sinertävää. On totta, että yksi LED-valaisimien suurimmista hyödyistä on nimenomaan päivänvalomaisen, realistisen valaistuksen luominen, johon halogeeneilla on hyvin vaikeaa päästä. LED-valaisimia löytyy kuitenkin jokaisessa lämpö- ja värisävyssä, ja usein valaisimissa on myös värilämpötilan säätömahdollisuus, jolloin käyttäjä voi itse säätää valaisimensa loistamaan joko lämpimänä tai neutraalina, himmeästi tai hyvin kirkkaasti. Tähän eivät halogeenilamput kykene.

Miksi valaistuksen ekologisuus on EU:lle tärkeää?

Suuri osa (40%) EU:n jäsenvaltioiden energiankulutuksesta uppoaa rakennuksiin. Tästä potista valaistuksen osuus on noin 15%. Tämä tarkoittaa, että valaistus on vastuussa jopa suuremmasta hiilijalanjäljestä kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä! Kun keskitymme syyllistämään dieselautoilijoita, matkailijoita ja pakasteet pieneen pussiin pakkailijoita, ummistamme silmämme täysin painaessamme katkaisijasta halogeenilampun päälle.