Onko mökin valaistus jäänyt menneille vuosikymmenille, vai puuttuuko mölkiltä kenties tunnelmaa? Kaipaatko jotain uutta?
Tällä viikolla mietinnässä on mökin valaistus niin sisä- kuin ulkotiloissa.

 • Facebook
 • LinkedIn

Mökin valaistus – ulkovaloilla turvallisuutta ja tunnelmaa

Pimeä aika on Suomessa pitkä, mökin ulkovalaistusta tarvitaan tavallisesti elo – huhtikuun aikana. Ulkovalaistusta suunniteltaessa on hyvä huomioida kulkureitit, energiankulutus, naapurit ja miljöö.

Miksi, mitä ja miten?

Lähtökohdat selvitettyäsi helpoin tapa toteuttaa toimiva valaistus on ottaa yhteyttä valaistusalan ammattilaiseen. Pääset kuitenkin eteenpäin myös itsenäisesti, kun keskityt tyypillisiin ongelmakohtiin.

Pimeässä loistavan kuun valossa näkee kävellä, mutta lisävalojen avulla pihalle saadaan aikaan tunnelmallisempi ja turvallisempi ympäristö. Liikkuminen helpottuu ja varkaat pysyvät loitolla kun ympäristö on kodikkaasti valaistu.

Valoja voi piha-alueen lisäksi sijoittaa myös metsään, jolloin liikkujan on helpompi hahmottaa koko miljöö. Alueen on oltava oma, eikä naapurin tonttia saa valaista edes kasvien kohdevaloilla.

Naapurit ja lähiluonnon eläimet on hyvä ottaa huomioon ja taata heille kunnon yöunet oikeanlaisella ja suunnitelmallisella valaistuksella.

 • Facebook
 • LinkedIn

Kulkuväylät: Sisäänkäynti mökkiin, reitit saunalle, käymälään ja muihin tärkeisiin piharakennuksiin.
Oleskelualueet käytön mukaan; Patiot, kesäkeittiöt ja grillipaikat.

On hyvä huomioida erilaiset valaisinjaot; valokeila voi valaista viivamaisesti, levenevänä keilana tai ympyränä.

Lampputyyppi on kannattavaa valita käyttötarpeen mukaan ja apua kannattaa kysyä asiantuntijalta. Muista: Sähkövalojen asennus on aina ammattilaisen tehtävä!

LED-valaisimet ovat hankintavaiheessa hintavampia, mutta kuluttavat huomattavasti vanhoja valaistusratkaisuja vähemmän energiaa sekä tarjoavat reippaasti enemmän valotehoa. Lamput eivät myöskään kuumene eivätkä näin sulata lunta ympäriltään.

Mökin valaistus ei ole yleensä ympärivuotista ja jokapäiväistä, mutta energiankulutusta kannattaa silti miettiä. Liiketunnistimet, ajastimet sekä hämärä- ja kellokytkimet ovat hyvä sijoitus, jopiden avulla on helpompi hallita sähkönkäyttöä.

Valaisinten sijoittelu oikealle korkeudelle auttaa tasaisen ja tunnelmallisen sekä ennen kaikkea turvallisen tunnelman aikaan saamisessa.

Haasteellisessa maastossa ei kannata asentaa sähköjohtoja. Tällaisessa paikassa toimimat parhaiten öljy- ja petrolilamput, kynttilälyhdyt sekä aurinkokennolamput.

Mökin valaistus – sisätilat toiminnallisiksi

 • Facebook
 • LinkedIn

Sisävalaistusta suunniteltaessa voidaan tehdä samanlaisia ratkaisuja kuin asuintalojen valaistussuunnittelussa. Sähkötyöt on hyvä huomioida jo mökkipakettia hankkiessa.

Eteinen (mökillä saattaa olla vain naulakko ulko-oven vieressä)

Naulakon päälle sijoitettava kohdevalo helpottaa vaatteiden ja kenkien löytämistä. Opaalikuvulliset loistevalaisimet soveltuvat hyvin eteiseen ja ne valaisevat erinomaisesti erityisesti seinäpintoja. Paras ratkaisu on toteuttaa LED-kattovalaisimella tehokas yleisvalaistus kinkkisempiin pukeutumistilanteisiin, ja eri katkaisijalla toimiva epäsuora LED-valaistus esimerkiksi katonrajan kautta, seiniä pitkin tai naulakon takaa tunnelmanluojaksi.

Keittiö (keittonurkkaus, työtasot, ruokailutila)

 • Facebook
 • LinkedIn

Keittiötiloissa valoa tarvitaan kaapistoille, tiskipödälle, liedelle ja työskentelytiloille. Hämäriä nurkkauksia ei saa jäädä – näin ennaltaehkäistään paremmin tapaturmia.

Keittonurkkauksen riittävä valaistus tuo valoa myös hyvin kaappien sisään, jolloin työvälineet löytyvät helposti.

Työtasojen valaistuksessa parhaiten toimivat esimerkiksi listan sisään sijoitetut LED-nauhat. Valaisimet on hyvä asentaa yläkaapiston alapintaan häikäisysuojalistan taakse, jolloin valo kohdistuu takaseinään ja työtasolle ilman kiiltokuvastumia.

Ruokailutilassa upotetut LED-spotit tai paneelit toimivat hyvän yleisvalon kannalta parhaiten, mutta sisustuksen kannalta toimivimpia valaisinvaihtoehtoja ovat häikäisysuojatut ripustettavat valaisimet. Usein on järkevää yhdistää sekä koriste- että hyötyvalaisimia eri katkaisijoiden alle niin, että valaistus on muokattavissa tilanteen mukaan. Myös lämpötilasäädettävät LED-valaisimet toimivat mökillä hyvin, ja epäsuora valo on sisustusvalaisimien lisäksi erinomainen tunnelmanluoja. Ruokapöydälle on hyvä saada suoraa valoa varjonmuodostuksen avuksi jolloin astiat ja ruokailuvälineet on helpompi havaita. Katsekontakti ja kommunikointi toimivat näin myös paremmin, ja varjonmuodostus helpottaa lisäksi erityisesti kuulovammaisten ruokailua.

Jos ruokailutilassa on harvemmin tarvetta tehokkaalle yleisvalaistukselle voidaan valaistus toteuttaa liki täysin tunnelmallisella, epäsuoralla valaistuksella, jolloin valo suunnataan ylös kattoon, alas seiniä pitkin, tai muuten listojen avulla eri pintoja myötäillen. Kommunikointia ja sujuvuutta varten on kumminkin yhä tärkeää tuoda ruokapöydän päälle suoraa valoa, joka avittaa varjonmuodostuksessa. Kiinnitä huomiota kumminkin riippuvien valaisimien korkeuteen – valaisimen ripustaminen liian alas avittamisen sijaan häiritsee ruokailijoiden katsekontaktia ja kommunikointia.

Oleskelutila

 • Facebook
 • LinkedIn

Oleskelutilan valaisussa on hyvä huomioida erilaiset käyttötarpeet. Näitä ovat mm. television katselu, tietokoneen käyttö, harrastaminen sekä tunnelmavalaistus.

Oleskelutilassa tärkeää on tilan hahmottaminen, jota on mahdollista korostaa sekä saada samalla aikaan sisustuksellista näyttävyyttä hyvin suunnitellulla valaistuksella. Paras vaihtoehto on luoda hyvä yleisvalo tehokkailla, säädettävillä LED-valaisimilla, joita voi himmentää mukavasti iltaa kohti. LED-valaisimien lisäksi on järkevää hyödyntää lattiavalaisimia, sinävalaisimia tai epäsuoraa valaistusta tunnelmanluojina syksyisiä TV-iltoja varten.

Makuuhuone

 • Facebook
 • LinkedIn

Miellyttävä yleisvalaistus saadaan aikaan vaatekaappien eteen asennettavilla epäsymmetrisillä perusrunkovalaisimilla, kohdemaisilla lukuvaloilla tai sängyn päätyyn epäsuoraa valoa tuottavilla LED-valaisimilla.

Kattoa valaiseva yleisvalaisin ei häikäise vuoteessa levätessä – valitse varjostin tai koko valaisin matalan häikäisyasteen valikoimasta.

Työpöydälle sopii parhaiten häikäisemättömän LED-valaisimen ja työpöydälle kohdistetun valaistuksen yhdistelmä. Jos työskentely ei ole jokapäiväistä, riittää myös epäsuora yleisvalo kohdevalaisimen tueksi.

Kaunis sisätilojen valaistus – tulisijan merkitys

 • Facebook
 • LinkedIn

Mitä olisi mökin valaistus ilman tulisijaa? Tulisija tuo omaa tunnelmaa ja sen merkitys mökillä on huomattava. Valon lisäksi tulisijasta saadaan miellyttävää lämpöä tunnelman tuojaksi.

Pesu- sauna- ja wc-tilat

 • Facebook
 • LinkedIn

Peilivalaisimen avulla pesutiloihin saadaan mökkitarpeisiin riittävä valaistus, mikä ennaltaehkäisee myös liukastumisia. Valaisinta ei tule kuitenkaan sijoittaa katsekorkeudelle häikäisyn minimoimiseksi.

Saunatiloissa ei tavallisesti tarvita tehokasta valaistusta. Puulämmitteisessä saunassa valaistuksen suurin tarve on erityisesti kiukaan lähettyvillä, ja liikkumista voidaan helpottaa lauteiden alle sijoitetuilla valaisimilla. Tunnelmaa luodaan erilaisilla epäsuorilla valaistusratkaisuilla, ja mikäli saunan materiaalit ovat erityisiä, voidaan esimerkiksi kiviseinää varten toteuttaa oma kohdevalaistus. Saunatiloissa tulee käyttää kuumuutta ja kosteutta kestäviä valaisinmalleja – tarkasta IP-luokitukset valaistinten myyjältä!

Nykyaikaiset saunalasit pysyvät puhtaana useamman saunomiskerran ajan, ja tämä tuo epäsuorasti helpotusta myös valaistusta ajatellen – valo helposti korostaa saunan lasien tahroja.

Poikkeukset mökin valaistuksessa

Hirrestä valmistetussa mökissä hirsiseinään ei saa sähkökaapeleita kulkemaan pitkää matkaa ilman tehtaalla porattuja hirsireikiä. Tämä on hyvä huomioida heti tarjousvaiheessa, sillä normaalissa mökkitarjouksessa ei näitä reikiä mökkitoimittajien puolelta tarjota aktiivisesti.

Vaihtoehtoisesti kaapelit voidaan asentaa paikalleen lattiassa tai katon sisällä.

 • Facebook
 • LinkedIn