Olet varmasti kuullut ihmisten vaihtavan vanhoja valaistuksiaan uusiin LED-tekniikalla toimiviin valaisimiin, mutta tiedätkö oikeastaan, miksi niin moni ostaa LED-valot? Käymme seuraavassa läpi LED-valaisimien etuja perinteisiin valaisimiin verrattuna niin, että osaat tehdä valaisinvalintasi omien tarpeidesi mukaan.

  • Facebook
  • LinkedIn

1. Energiatehokkuus

LED-valaisimet ovat energiatehokkuudessaan omassa luokassaan verrattuna esimerkiksi energiansäästö- tai hehkulamppuihin. Jos tarvitset esimerkiksi 500 lumenin valotehoa, kuluttaa tuon valotehon saavuttaminen LED-valaisimelta n.7W, energiansäästölampulta n.11W ja hehkulampulta n.40W. Sähkölaskut voivat jopa puolittua siirryttäessä vanhanaikaisista valaistusmenetelmistä LED-valaisimiin. Tästä syystä valtaosa yrittäjistä valitseekin LED-valaisimet yritystensä tilojen valaistusratkaisuksi.

2. Käyttöaika

Toinen LED-valaisimien suuri hyöty perinteisiin valaistusmenetelmiin verrattuna on niiden moninkertainen käyttöikä. Kun hehkulamppu palaa oikein asennettuna n. 1000-1200 tuntia ja energiansäästölamppu 8000 tuntia, loistavat LED-valot kirkkaina vielä 50000 tunnin iässä, jonka jälkeen ne pikkuhiljaa alkavat menettämään valaisutehoaan, sammumatta kuitenkaan koskaan äkillisesti.

  • Facebook
  • LinkedIn

3. Valoteho

Siirtymällä LED-valaisimiin on mahdollista joko vähentää valaisinten määrää tai kasvattaa valon määrää helposti. Riippuen LED-valaisimen valmistajasta ja tyypistä voidaan yhdellä valaisimella usein helposti korvata kaksi tai useampikin vanhaa valaisinta. LED-valaisimissa valoteho on usein myös helposti säädettävissä juuri tilaan sopivaksi, ja valaisintyypin valinnalla saadaan minimoitua esimerkiksi epätoivottu häikäisy.

4. Valon värisävyn (Kelvin) säätö

LED-valaisimia saa hyvin laajalla väriskaalalla aina lämpöisestä päivänvalomaisen kylmään sekä kaikissa eri sateenkaaren väreissä. Valon sävy määritetään tietynlaisella pinnoitteella, joten vaihtoehdot ovat rajattomat. Hehku- ja halogeenilamput loistavat n. 2700-3000K sävyissä, eli luovat lämpimän kellertävän valon. Loistelamppuja saa laajemmalla väriskaalalla, ja ne ovatkin viime vuosiin asti olleet suosituimpia valintoja hyvää valaisua vaativissa tiloissa. LED-valaisimet valaisevat 2700-6500K asteikolla, ja useissa malleissa valaisun värisävy on erikseen säädettävissä esimerkiksi kaukosäätimen avulla tilaan ja tilanteeseen sopivaksi. Voit lukea lisää Kelvin-arvoista tästä.

  • Facebook
  • LinkedIn

5. Värintoisto

Tiloissa, joissa hyvät värintoisto-ominaisuudet ovat oleellisia, on aikaisemmin käytetty loisteputkia valaisutarpeiden täyttämiseen. LED-valot tarjoavat kuitenkin vähintään yhtä hyvät värintoisto-ominaisuudet korkean CRI:n valaisimilla, jolloin värivirheiden riski esimerkiksi kampaamotiloissa, automaalaamoissa ja vaatekaupoissa on minimaalinen, ja värit näyttävät aina realistisilta. Lue lisää värintoistoindeksistä tästä.

6. Ekologisuus

LED-valot ovat vihreän kuluttajan valinta lukuisista eri syistä. Pitkän käyttöikänsä ansiosta LED-valot vähentävät materiaalin kulutusta ja rahtitarpeita, ja energiatehokkuutensa ansiosta ne laskevat radikaalisti sähkön kulutusta. Tämän lisäksi LED-valaisimien erityisen hyvä valoteho mahdollistaa valaisinmäärän vähentämisen, ja huoltovapaus minimoi huoltoon kuluvien resurssien määrän. LED-valaisin onkin tämänhetkisistä valaisinmahdollisuuksista ympäristöystävällisyydessään omaa luokkaansa. Lue lisää LED-valojen ekologisuudesta tästä. 

  • Facebook
  • LinkedIn

7. Kustannustehokkuus

LED-valaisimet ovat investointina arvokkaammat kuin edeltäjänsä, ja moni arpookin LED-valaisinhankintaa puhtaasti tämän pohjalta. Jos LED-valaisininvestointi kuitenkin lasketaan pitkällä tähtäimellä auki, päihittävät LED-valaisimet niin hehkulamput, energiansäästölamput kuin muutkin kilpailijansa mennen tullen. Palaakseen 25000 tuntia hehkulamppuja vaaditaan n. 21 kappaletta, kustannushinnaltaan n. 1e/kpl. Tämän tuntimäärän saavuttaakseen hehkulamppu on käyttänyt sähköä n. 200 euron edestä, nostaen kokonaiskustannuksen 25 vuodelta 221 euroon, jossa ei huomioida vaihdoista koituvia kustannuksia. LED-valaisin kustantaa alussa n. 5-10e, kuluttaa sähköä 25 vuoden aikana n. 30e edestä, eikä vaadi vaihtotoimenpiteitä. Näin LED-valaisimen kustannus 25 vuoden ajalta on 35-40 euroa, eli alle neljäsosan hehkulampun kuluista. Samalla valoteho on parantunut ja käyttömukavuus maksimoitu.

On lukuisia muitakin syitä miksi ostaa LED-valot, mutta pähkinänkuoressa ostajan vaa-assa painavat useimmiten energiatehokkuus, valotehon kasvu, valosävyn laaja skaala, kustannustehokkuus sekä ekologisuus. Ota meihin yhteyttä, jos sinulla on enemmän kysyttävää LED-valaisinten ominaisuuksista.