Lämmityskustannukset ovat Suomen kaltaisessa maassa merkittävä kuluerä puolet vuodesta. Vaikka kulut eivät pienissä kerrostaloasunnoissa kovilla pakkasilla nousekaan radikaalisti, on muutos noteerattava omakotitalojen, toimitilojen, hallien, toimistojen ja muiden yritystilojen kulurakenteessa. Tästä syystä moni omakotitaloasuja ja yrittäjä miettiikin ennen LED-valaistuksen ostamista: miten suuri on lämmityskustannusten nousu LED-valaistukseen siirryttäessä, vai onko sitä?

On totta, että LED-valaisimien lämpöhukka on marginaalinen vanhanaikaisten valaistusratkaisujen rinnalla, eivätkä ne siten laske lämpöä ympäristöönsä nostaen tilojen lämpötiloja. Tämä johtuu paremmasta hyötysuhteesta esimerkiksi hehkulamppuihin verrattuna. Jos hehkulamppu vaatii määrän X energiaa tuottaakseen tietyn valomäärän, haihtuu osa vaaditusta energiasta lämpönä ympäristöön, eikä näin jää tuottamaan valoa. LED-valaisin hyödyntää liki kaiken energian valontuottoon, hukkaamatta energiaa muuntamalla sitä lämmöksi.

  • Facebook
  • LinkedIn

Miten suuri on tämän lämpöhukan ja sen eliminoitumisen vaikutus tilojen yleiseen lämpötilaan?

Vanhanaikaisten valaisinratkaisujen tuottama lämpö, vaikka se onkin todellista ja esimerkiksi kesähelteillä tuskastuttavaa, ei yleisesti riitä lämmittämään talvella kotisi tai yrityksesi tiloja kulurakenteeseen vaikuttavissa määrin. Lämpö, joka energiahukkana karkaa valaisimesta, vaatii kovan määrän sähköä muodostuakseen. LED-valaisin ei tuota lämpöä, mutta kuluttaa myös murto-osan hehkulampun vaatimasta energiamäärästä, ja vastaa eliniältään kymmeniä hehkulamppuja. Vaikka hehkulampun vaikutus esimerkiksi kodin lämpötilaan hypoteettisesti olisikin esimerkiksi asteen verran, on tuo aste vaatinut suuren määrän energiaa ja resursseja syntyäkseen.

Kun huomioimme sähkön kustannukset, vanhanaikaisten valaisimien kulutuksen sekä uusimistarpeet, muodostuu todellinen hinta esimerkiksi hehkulampun tuottamalle hypoteettiselle asteen lämpötilamuutokselle. Verratessamme näitä kustannuksia sekä hehkulampun pelkkään valotuotantoon vaatiman energiamäärän kustannuksia LED-valaisimen hankinta- ja kulukustannuksiin, huomaamme, että esimerkiksi kymmenen vuoden aikajanalla LED-valaisimen kustannukset ovat murto-osa vanhojen menetelmien kustannuksista. Vaikka lämmityskulut hypoteettisesti kovilla pakkasilla hieman nousisivatkin, on sen merkitys mitätön kulurakennetta kokonaisuutena tarkasteltaessa.

  • Facebook
  • LinkedIn

Eli palataksemme asiaan: lämmityskustannusten nousu LED-valaistukseen siirryttäessä – totta vai tarua? Totta ja tarua. Normaaleissa tiloissa lämmityskustannusten nousua ei tapahdu, mutta on mahdotonta poissulkea jokaisen tilan muutokset ilman perusteellista tutkimusta. Kuitenkin, VAIKKA lämmityskustannukset hypoteettisesti hieman satunnaisissa tiloissa nousisivatkin, on LED-valaisimien tuottama energia- ja resurssisäästö huomattavasti merkittävämpi kulurakenteessa, ja tasaa reippaasti mahdollisten lämmityskulujen marginaalisen nousun. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että on huomattavasti järkevämpiä, energiatehokkaampia ja ekologisempia tapoja lämmittää tilojaan kuin valaistuksen voimalla.

Lue lisää LED-valaistuksen hyödyistä tästä.