Kesä alkaa olla ehtoon puolella, ja pimeät illat kynttilänvalossa viltin alla kaakaota siemaillen kolkuttelevat ovella. Syksy on ihanan tunnelmallista aikaa ja nautiskelijan näkökulmasta onkin mahtavaa, että saa luvalla köllötellä villasukat jalassa. Syksyn tuomat aina vain pimeämmät päivät tekevät meistä kuitenkin myös raukeita ja väsyneitä, kun valoon tottuneet kehomme joutuvat totuttelemaan elämään joka vuosi uudestaan pimeän kanssa. Tämä aiheuttaa haasteita etenkin työelämässä, mutta myös kotiaskareissa.

Syksylle on hyvä rakentaa pehmeä lasku, ja marraskuisiin synkkiin ja myrskyisiin iltoihin voi varautua jo etukäteen. Jotta jaksamme hoitaa yhä kaikki velvoitteemme, meidän tulee rakentaa ympäristömme niin, että se palvelee tarkoitustamme. Tässä vaihessa valaistus on merkittävässä roolissa.

  • Facebook
  • LinkedIn

Syksyn valaistus kotona

Valaistus on hyvä suunnitella niin, että se on säädettävissä kulloistenkin, muuttuvien tarpeiden mukaan. Kesällä ja talvella valaistustoiveet poikkeavat toisistaan merkittävästikin, ja valon tulee mukautua. Jotta arki ei ala vaikuttaa kaaokselta, on kotona tärkeää huolehtia työskentelytilojen kuten keittiön, kodinhoitohuoneen, kampaustilojen ja työpisteen tehokkaasta valaisusta, jolla sparrataan keho ja mieli jaksamaan tehtävien yli. Koska pimeänä aikana vaadimme myös enemmän lepoa kuin kesällä, voi oleskelutilojen valaistusta säätää tunnelmallisempaan, rauhallisempaan suuntaan sekä satsata epäsuoraan valaistukseen. Jos mahdollista, työskentelytilojen valon värilämpötila kannattaa pitää päivänvalomaisen neutraalina, mutta oleskelutiloissa sitä voi säätää lämpöisemmäksi.

  • Facebook
  • LinkedIn

Syksyn valaistus työpaikalla

Työpaikalla valon merkitys siirtymäaikoina on tätäkin suurempi, ja energiatasot ovat suoraan yhteydessä yksilön tuottavuuteen. Ympäristö on hyvä saada päivänvalomaiseksi jotta jokainen aamutorkkukin jaksaa ryhtyä hommiin ja työskennellä tarvittaessa pidemmällekin iltaan. Talvella kuulemme aina samaa surkuttelua siitä, kuinka aamulla lähdetään töihin kun aurinko ei paista, ja illalla lähdemme kotiin kun aurinko ei taaskaan paista. Jotta ihmiskeho voi toimia optimitilassa, se tarvitsee päivittäisen valoannoksensa, ja tämä tulee tarjota työpaikoilla. Ilman sitä vaivumme omanlaiseen talvihorrokseen ja tuottavuus kärsii. Kun ihmisen luonnollinen rytmi pysyy yllä ja mieli on täten virkeä, on työviihtyvyyskin täysin eri tasolla, töihin on mukava tulla, ei väsytä ja tuottavuus on hyvä.

Valaistuksen avulla siirtymäaikoja voidaan helpottaa ja kaamoksesta pääsee pienemmällä vaivalla ylitse. On kuitenkin olemassa toinenkin valaistusta täydentävä, äärimmäisen tärkeä ja helposti unohtuva tekijä väsymyksen häätöön – nimittäin raitis ilma. Vaikka kuinka väsyttäisi (tai etenkin jos väsyttää), olisi töiden jälkeen hyvä pyörähtää hieman ulkoilmassa haukkaamassa happea. Raitis ilma ja riittävä päivittäinen valon määrä takaavat helpomman siirtymisen pimeään aikaan.