Hankitaanko uusi valaistus – kerralla vai vähitellen? Tämä on ikiaikainen kysymys, johon ei ole olemassa täysin oikeaa vastausta.  Moni asiakas kertoo meille vaihtavansa uuden LED valaisimen sitä mukaa, kun vanha valaisin pimenee.  Eihän tuossakaan mallissa ole mitään vikaa sinänsä, mutta ei se ainakaan taloudellisesti ja esimerkiksi energian säästön tai takaisinmaksuajan puitteissa ole kannattavaa.  Mietitäänpä muutamia asioita tarkemmin, mitkä puoltavat koko valaistuksen vaihtamista kerralla.

 

 Energiansäästö ja takaisinmaksuaika

 

Kun LED putket vaihdetaan sitä mukaa, kun vanha loisteputki pimenee, niin koko valaistuksen uusimiseen kuluu aikaa yllättävän kauan.  Ajatellaan, että toimitilassa on 200 kappaletta 1500mm loisteputkea (58W) ja vuosittainen polttoaika on noin 3000 tuntia ja sähkön hinta on 0,12 € kilowatilta.  Tällöin toimitilassa vuosittaisen valaistuksen sähkönkulutus on noin 34800 Kw ja euroissa valaistukseen menee liki 4200 euroa.  Kun valaistuksen vaihtaa kerralla LED putkiin, niin sähkönkulutus laskee noin 15000 Kilowattiin ja euromääräinen vuosikustannus tippuu noin 1800 euroon.  Laskelmassa on käytetty esimerkkinä 25W LED putkea. Riippuen siitä, että mikä on uuden tuotteen hinta, niin puhutaan hyvin lyhyestä takaisinmaksuajasta.  Hyvin monissa tapauksissa huomataan laskutoimituksen jälkeen, että uuden valaistuksen uusiminen pikkuhiljaa ei ole todellakaan kannattavaa mietittäessä energiansäästöä ja takaisinmaksuaikaa.

 

 

Valaistus kerralla kuntoon

 

Kun uusi valaistus vaihdetaan yhdellä kerralla, niin takaisinmaksuaika voidaan laskea hyvinkin tarkkaan. Laskutoimituksessa otetaan huomioon sähkönhinta, polttoaika ja valaisimien kappalemäärä.  Mikään muu asia ei vaihdu kuin valaistukseen käytettävä kilowattimäärä ja valaisimien kappalemäärä.  Siinä tapauksessa kannattaa miettiä esimerkiksi putkien kappalemäärää uusiksi, jos johonkin tiettyyn tilaan ei tarvitse saada enempää valoa.  Silloin voidaan tiputtaa uusien LED putkien määrää esimerkiksi puoleen ja näin voidaan saada kuitenkin sama valaistustehokkuus kuin vanhassakin valaistuksessa oli.  Hyvänä esimerkkinä autokorjaamo, jossa tehtiin seuraavanlainen muutostyö;  Vanhat loisteputket vaihdettiin 5500K LED putkiin itse korjaamon puolella ja takatilassa olevaan varastoon asennettiin samanlaiset lediputket, mutta uusia lediputkia tarvittiin vain alle puolet alkuperäisestä määrästä ja silti tilaan saatiin tehokkaampi, kirkkaampi ja energiaystävällisempi valaistus.  Tämä luonnollisesti tarkoittaa sitä, että energiankulutus tippuu vielä enemmän.  Yksi asia mikä monessa tapauksessa tulee tämän kaiken päälle, on huoltokustannusten alentuminen, joka kannattaa ottaa huomioon laskelmia tehdessä.

 

Ammattilaisen apu

 

Valaistuskartoituksessa kannattaa siis käyttää ammattilaisen apua.  Valaistusta ammatikseen tekevä asiantuntija ei yleensä veloita kartoituksesta mitään, vaan asiakas saa juuri kyseiseen toimitilaan tehdyn suunnitelman uudesta valaistuksesta.  Toki tilanteesta riippuen voi käydä niinkin, että valon määrää joudutaan lisäämään.  Riippuen toimialasta ja työtehtävistä on olemassa erilaisia suosituksia oikeasta valon määrästä.  Nämä suositukset on hyvä tiedostaa, koska oikeanlainen valon määrä voi vaikuttaa hyvinkin moneen asiaan.

 

Onhan jo yrityksen imagon kannalta perusteltua kiinnittää valaistukseen huomiota mahdollisimman paljon.  Mitä itse olisit mieltä myymälästä, jossa on monen eri värisävyn valaisimia?  Millaisen mielikuvan asiakkaana se antaa sinulle?  Tai se, että hyvin moni valaisin ”loistaa pimeänä”? Itse henkilökohtaisesti olen asioinut sellaisessa ruokakaupassa, jossa huomattavan iso osa katossa olevista loisteputkista oli pimeänä.  Ensinnäkin liiketilassa oli paikka paikoin pimeää ja voi vain arvuutella kuinka paljon se on vaikuttanut yrityksen liikevaihtoon ja asiakasviihtyvyyteen. Valitettavasti tällaisissa tapauksissa yrittäjä ei tiedä tai osaa ajatella kuinka paljon oikeanlaisella valaistuksella on merkitystä.  Tästä kirjoitimme tässä blogissa.

 

 

Tai voihan siinä olla syynä se, ettei haluta panostaa uuteen valaistukseen?  Hyvin monesti esteenä valaistuksen vaihtamista leditekniikkaan on se, ettei omista liiketilaa ja vuokranantaja ei osallistu kustannuksiin.  Vaikka tilanteesi olisi sellainen, että maksat sähkön vuokran yhteydessä, niin kehotan miettimään kuinka paljon uusi valaistus voi vaikuttaa liiketoimintaasi.  Kun tilanne on se, että vuokralainen maksaa itse sähkölaskun, niin kannattaa jo vakavasti miettiä hankintaa itse.  Onneksi on olemassa myös sellaisia vuokranantajia jotka kustantavat valaistuksen joko itse tai hoitavat kustannukset puoliksi vuokralaisen kanssa.  Tällaisessa tilanteessa kannustaisin neuvottelemaan kiinteistön omistajan kanssa ensin ennen kuin tekee hankinnan.

 

Kun haluat maksimaaliset hyödyt aikaseksi, niin vaihda valaistus kerralla kuntoon ja käytä apuna valaistusasiantuntijaa.