Ulkovalaistus on tärkeä osa valaistusta sekä yritys- että kotiympäristössä. Tässä tekstissä keskitymme kotiympäristön ulkovalaistukseen.
Suomi on valtaosan vuodesta pimeä maa. Kesällä ulkona näkee hyvinkin myöhään ympärilleen mainiosti ilman valaistustakin, mutta talven koittaessa saattaa tuntua, että keskipäivälläkään ei pihapolku erotu tarpeeksi selkeästi. Miksi siis satsata hyvään ja suunnitelmalliseen ulkovalaistukseen, ja mitä asioita tulee muistaa?
Ulkovalaistus – 5 tärkeää kohtaa
1. Ulkonäkö. Haluatko, että kotisi näyttää pimeältä mökiltä hangessa, vai kutsuvalta ja kotoisalta? Haluatko, että seiniäsi, pihaelementtejäsi ja esimerkiksi komeita puita korostetaan? Valaistus pihalla on tarkeä esteettinen tekijä, jolla huomio saadaan kiinnittymään esimerkiksi pintamateriaaleihin, rakenteiden yksityiskohtiin tai esimerkiksi tyyliteltyyn siirtolohkareeseen. Näin luonto saadaan osaksi piha- ja julkisivusuunnittelua, ja olemassa olevista materiaaleista saadaan suurin mahdollinen hyöty irti.
2. Käytännöllisyys. Onko pihapolkua tai sillä kiemurtelevia vesilammikoita helpompi etsiä pimeydessä vai valaistuksessa? Hyvin suunniteltu pihavalaistus nopeuttaa toimimista sekä helpottaa arjen haasteissa. Valaise pihatiesi, polkusi, askelmasi sekä oven läheisyys niin, ettei sinun tarvitse erikseen tihrustaa kauppakassit toisessa kädessä, taapero toisessa.
3. Asukkaiden turvallisuus. Käytännöllisyyden kanssa käsi kädessä kulkee ulkoalueen turvallisuus asukkaille. Lasten leikkejä on helpompi vahtia valoisassa, ja lapsetkin näkevät paremmin mihin kätensä työntävät jolloin pieniltä havereilta herkemmin vältytään. Kiireisessä kotiinpaluussa voi ympäristön tarkkailu helposti jäädä vähemmälle, ja hyvin valaistu väylä ovelle tuo turvaa tavalliseen arkeen. Valaistulta pihalta näet myös paremmin odottamattomat yllätykset, kuten villieläimet.
4. Omaisuuden turvallisuus. Valo tuo turvaa asukkaille suoraan, mutta myös välillisesti. Hyvin valaistu koti on murtovarkaalle vähemmän mielenkiintoinen kohde kuin syrjäisempi, hämärässä oleva koti. Valtaosa ulkovalaistuksesta kannattaa usein toteutaa niin, että se pysyy päällä koko ajan, jolloin koti näyttää asutulta. Liiketunnistimellisia lisävaloja on myös hyvä lisätä talon läheisyyteen helpottamaan paitsi omaa tekemistä, myös pelottelemaan kutsumattomat vieraat pois.
5. Psykologinen vaikutus. Tutkimuksia valon vaikutuksesta mielialaan ja virkeyteen on lukuisia. Valo luo turvallisuuden tunnetta lapsien lisäksi myös aikuisväestössä. Valo on kotoisa ja kutsuva elementti, jota voi säätää tarpeiden mukaan pirteän päivänvalomaiseksi tai iltahämärää muistuttavaksi lämpimäksi kajoksi. Valaistulle pihalle on talviaamuna mukavampi lähteä lumenluontiin, ja lämpimästi kutsuvaan kotiin on rentouttavaa palata. Ei ole sattumaa, että selviytymisneuvojat ohjeistavat erämaahan eksyneitä mahdollisimman pikaisesti luomaan tulen – ei lämmön, mutta tulen tuottaman valon rauhoittavan vaikutuksen vuoksi. Valo vaikuttaa mieliimme enemmän kuin osaamme kuvitellakaan.
Kun suunnittelussa on oma ulkovalaistus, huomioi nämä viisi tekijää ja aseta ne itsellesi tärkeysjärjestykseen. Se, valitsetko kylmemmän vai lämpimämmän värisävyn, kuinka kirkkaat valoistasi haluat, toivotko liiketunnistimia, haluatko stailata valojen avulla vai onko sinulla kenties muita toiveita, määrittää sen, minkälaiseksi ulkovalaistuksesi kannattaa suunnitella. Perheen ikäluokka, lemmikit sekä asunnon sijainti vaikuttavat myös suunnitelman suuntaan. Mikäli koet tarvitsevasi apua, ota rohkeasti yhteyttä ammattisuunnittelijaan.