Syysillat pimenevät ja vuoden tunnelmallisin aika on käsillä. Luonnonvalolla ei enää juurikaan pärjää, vaan keinotekoiset valonlähteet ovat jo ehdottomia. MUTTA! Mitä tehdä, jos olet esimerkiksi viettämässä viikonloppua mökillä, sähköt katkeavat, eikä taskulamppuja tai kynttilöitä ole saatavilla? Seuraavassa viisi helppoa tee-se-itse-kynttilää tilanteisiin, joissa mikään muu ei auta.

5 helppoa tee-se-itse-kynttilää

1. Juustovahakynttilä
Nykypäivänä yhä harvempi juusto on paketoitu omaan vahakuoreensa, mutta poikkeuksiakin löytyy – etenkin joulun lähestyessä, kun esimerkiksi palloedamit tulevat taas markkinoille. Saat helpon hätäkynttilän käärimällä hieman lankaa tai sanomalehden palasen juustovahan sisälle ja pyörittelemällä siitä ”kynttilän”.

2. Voikynttilä
Vaikka äkkiseltään voisi kuulostaa, että voikynttilä ei olisi järin pitkäikäinen vaihtoehto, se voi todella yllättää – voikynttilä voi palaa jopa tuntikausia. Leikkaa pala voita, ja aseta se lautaselle. Tökkäise voihin reikä esimerkiksi ruuvimeisselillä, ja työnnä reikään lankaa. Sytytä lanka, ja nauti voikynttilästä.

3. Tonnikalapurkkikynttilä
Tonnikalakynttilää varten tarvitset purkin tonnikalaa öljyssä, lankaa ja esimerkiksi ruuvimeisselin. Lävistä tonnikalapurkin keskiosa ruuvimeisselillä, ja työnnä purkin sisälle langanpätkä. Lanka imee öljyn itseensä, ja sinulla on käytössäsi omatekoinen hätävaraöljylamppu. Lienee sanomattakin selvää, että lasten ei tulisi kokeilla tätä kynttiläversiota.

4. Vahaliitukynttilä
Tämä on varmasti tutuimpia hätäkynttilämuotoja, ja ehdottomasti yksinkertaisin. Suurin haaste onkin vahaliidun saamisessa käsiinsä, mikäli kyseessä ei ole lapsiperhe (tai lapsenmieliset aikuiset). Kynttilä syntyy sytyttämällä vahaliidun toisen pään tuleen.

5. Appelsiininkuorikynttilä
Leikkaa appelsiini puoliksi niin, että ”navat” jäävät puolikkaiden keskelle. Poista hedelmä kuorestaan, mutta huolehdi, että appelsiinin keskellä menevä ydin jää yhä kiinni kuoreen. Täytä appelsiininkuori esimerkiksi oliiviöljyllä, ja sytytä ydin tuleen. Seuraavaksi syö appelsiini, siinä on paljon C-vitamiinia.

Tässä viisi yksinkertaista hätävarakynttilää tilanteisiin, joissa muuta ei ole tarjolla.