Saunan valaistus voi joko imarrella tai pilata saunasi tunnelman.  Siksi onkin tärkeää miettiä kunnolla minkälaista fiilistä saunalta toivotaan – onko tarkoituksena luoda moderni ja raikas, perinteinen, tunnelmallinen vai persoonallinen sauna? Materiaalivalinnat ja tilan yleinen suunnittelu määräävät toki tahdin, mutta valaistuksen on ehdottomasti kompattava tunnelmaa.

Perinteinen suomalainen sauna

Suomalaiseen makuun sopii yleisesti parhaiten perinteinen, hieman hämyinen, puun lämpöä korostava huomaamaton valaistus.  Valaisin sijoitetaan tällöin perinteisesti lauteiden alle tai sivulle ja se peitetään ritilällä häikäisyn ehkäisemiseksi.  Kun valaisin on alempana saunatilassa, sen IP-luokitukseksi riittää usein IP44, joskus jopa matalampikin.  Jos valaisin on kuitenkin kiukaan lähellä ja vaarassa kastua, voi tiiviyteen kiinnittää lisähuomiota.  Valon värisävyn on hyvä olla lämmin ja tunnelmallinen.

Modernin saunan valaistus

Toinen suomalaisia miellyttävä trendi on modernimpi, vaaleaa puuta ja kenties muotoiltuja lauteita hyödyntävä tyyli, jota usein täydentää tyylitelty kiuas.  Tämä trendi vaatii valaistukselta jo enemmän.  Suosittu tapa korostaa lauteiden muotoja ja tunnelmaa on hyödyntää lauteiden ja selkänojien taakse asetettua epäsuoraa valaistusta sekä ns.”tähtitaivasvalaistusta”.  Moderni valaistus korostaa saunan tunnelmaa ja toimii itsessään yksityiskohtana.  Lauteiden taakse tai katonrajaan asetetut valonauhat vaativat usein hieman lisäkotelointia esimerkiksi listan avulla kestääkseen lämpöä ja kosteutta paremmin.  Kattoon asetetut tähtivalaisimet on järkevää valita IP-luokasta 54.  Valaisimien Kelvin-arvo saa olla korkeampi kuin perinteisessä tyylissä, mutta on järkevää pysyä vielä lämpimällä asteikolla, etenkin jos valaisimella ei ole erityisiä värintoistollisia vaatimuksia.  Jos tavoitteena on kuitenkin luoda erityisen nykyaikaista tunnelmaa, ei neutraalikaan värisävy ole huono valinta. Kiukaan valaisu voi myös luoda miellyttävää ja modernia tunnelmaa.

Turkkilaisen saunan valaistus

Turkkilaishenkinen höyrysaunatyyli on yhä yleistymässä suomalaisissa kodeissa.  Tämä spa-tyylinen saunakokonaisuus toteutetaan normaalisti ilman puuta, käyttämällä pientä laattaa sisustan rakennuksessa.  Spa-saunojen lauteet eivät yleensä nouse yhtä korkealle kuin perinteisessä saunassa, ja löylyt ovat lempeitä ja kosteita.  Valaisimien sijoittelussa voi käyttää mielikuvitusta, mutta useimmiten valaistus on toteutettu suhteellisen huomaamattomasti esimerkiksi pistevalaisimilla.  Koska kivi ja laatta ovat materiaaleina puuta kylmempiä, on saunan lämpöä ja tunnelmaa hyvä korostaa valitsemalla värisävyltään hieman lämpimämpi valaisin. IP-luokituksen tulee ylittää 54 tilan normaalia kosteampien ominaisuuksien tähden.

Nostalgiaa ja ronskeja materiaaleja

Jotkut toivovat saunaltaan erittäin perinteistä ja nostalgista tunnelmaa.  Tällöin materiaaleiksi valitaan useimmiten melko raakaa puuta ja luonnonläheisiä elementtejä.  Sävyt ovat tummia ja savusaunamaisia, ja tunnelma saa olla utuinen.  Savusaunamaista kokonaisuutta tavoiteltaessa valaistuksen voi toteuttaa joko huomaamattomasti esimerkiksi lauteiden alta, tai modernilla otteella korostaen saunan materiaaleja ja muotoja.  Valon tulee olla lämmintä ja rentouttavaa, eikä se saa häikäistä. Valaisimen IP-luokitus riippuu sen sijoittelusta saunatilassa – mitä alemmas mennään, sitä pienemmällä pärjää.  Lauteiden alta toteutettuun valaistukseen riittää IP44.

Omaa tyyliä kunnioittaen

Poikkeus vahvistaa säännön myös saunavalaistuksessa, ja jos omaa makua miellyttää enemmän sininen saunavalo tai reipas päivänvalo, ei ole kiellettyä seurata omia näkemyksiään.  Jos sinusta kuitenkin tuntuu, että tarvitset ohjausta saunan valaistuksen suunnittelussa, ota rohkeasti yhteyttä ammattilaiseen.