Milloin olet viimeksi käynyt palloiluhallissa?

Toisille meistä se on kenties hieman useammin kuin toisille, eikä siinä mitään väärää ole – itsekin arvostan vaakalukemaa, joka kielii ”hyvästä elintasosta”. Nuorempana vietin kuitenkin halleissa useamman illan viikosta lentopalloa pelaillessa, ja yksi asia on varsin hyvin jäänyt mieleen: oli mentävä ajoissa, jotta sai varattua paikkansa siltä puolelta hallia, missä ei häikäise.  Palloiluhallin valaistus kävi silmiin, ja päätä särki.

Tuona aikana LED-valot eivät vielä juurikaan markkinoilla liikkuneet, joten kehnosta valaistuksesta ei hirveästi voine moittia. Mikä on kuitenkin yllättävää, on se, että yhä tänäkin päivänä monet palloiluhallit turvautuvat näihin samoihin vanhanaikaisiin valaisimiin. Niinpä Pirkko-Petterit yhä vain joutuvat treenaillessaan kilpailemaan siitä hallin häikäisemättömästä puolesta.

  • Facebook
  • LinkedIn

Miksi näin?

On toki ymmärrettävää, että LED-valaistus on arvokkaampi vanhan ajan valaistusratkaisuihin verratuna, ja palloiluhallin valaistus saattaa toisinaan ottaa hieman osumaa. Kumminkin, kun LED-valaisimen käyttöikä on n. 50000 tuntia eli lukemattomia kertoja enemmän kuin esimerkiksi loisteputkien, ja todennäköisyys sille, että KAIKKI valaisimet onnistuttaisiin tuhoamaan on kohtuullisen pieni, aiheuttaa häikäisevien valaisimien valinta ainakin itsessäni ihmetystä.  Vanhentunutta valaistusta joutuu ehjänäkin vaihtamaan tiuhaan tahtiin jolloin valaistuksen ylläpitoon kuluu työtunteja, ja kovan sähkönkulutuksen takia ne aiheuttavat melkoisen lisälaskun palloiluhallin omistajalle – unohtamatta paloturvallisuusriskiä, sekä valaisimien liikuntatiloihin tuottamaa turhaa lämpöä.

Unohdetaan kuitenkin ikävä faktatieto ja laskelmat hetkeksi, ja keskitytään siihen, mitä palloiluhallissa kuuluisi tehdä. Siellä kuuluisi pystyä palloilemaan.

  • Facebook
  • LinkedIn

Itse toki harrastin lajia, jossa katse on koko ajan ylöspäin – näinhän ei tietenkään ole kaikissa palloilulajeissa. Lentopalloa pelatessa se, että ei ylös palloon katsoessa näe mitään, oli kuitenkin aikamoisen turhauttava asia tempperamenttiselle 14-vuotiaalle lentopallolupaukselle. On hyvä asia että valaistus on toteutettu tehokkaaksi, jotta palloilijoita ei ala turhaan väsyttämään kesken treenien. Huonolaatuisilla valaisimilla tehokas valaistus tuo kuitenkin mukanaan aina häikäisyongelman. Tähän ainoa ratkaisu on nykyaikaiset, tasaisen valon tuottavat, tehokkaat LED-valaisimet jotka eivät häikäise edes suoraan päin katsoessa. Tämä takaa palloilijoille parhaan suoritusalustan ja mukavimman treeniympäristön.

With that said, onneksi on myös monia palloiluhalleja jotka ovat ymmärtäneet yskän ja lähteneet nykyaikaistamaan valaistustaan asiakasystävällisempään suuntaan.  Oikein toteutettuna (esimerkiksi häikäisemättömillä valopaneeleilla) palloiluhallin valaistus on liki huomaamaton, ja ainoa johon asiakas kiinnittää huomiota on tilojen poikkeuksellisen hyvä valaistustaso.  Tällaisessa hallissa on helppo keskittyä siihen, mihin pitääkin – palloiluun.