Mikä on LED-valo ja mihin sitä käytetään?

Kaikki meistä osaavat varmasti jollain tasolla vastata tähän kysymykseen – se on valonlähde, lamppu, valaisin, sellainen auton pohjaan asennettava väriä vaihtava juttu, mikä kenellekin. Kun kuitenkin lähdemme suunnittelemaan oman yrityksen tai kodin valaistusta, ledeistä on hyvä tietää hieman enemmän. Seuraavassa lyhyt opas kysymykseen ”mikä on led-valo”.

LED on lyhenne englanninkielen sanoista ”light emitting diode”, jonka voi suomentaa ”hohtodiodi” – useimmiten arkikielessä kuitenkin käytetään lyhennettä ”ledi”. LED-valo on puolijohdekomponentti, joka säteilee valoa kun sen läpi johdetaan sähkövirtaa. Ledin valmistusmateriaali (useimmiten gallium-yhdiste eli tietynlainen mineraali) määrittää sen valon värin, jota voi toki säädellä erilaisilla pinnotteilla, kalvoilla ja kuvuilla sekä yhdistelemällä eri sävyisiä LED-valoja.  LED-valojen väritasaisuus ei ole eksakti, vaan se voi hieman vaihdella.

  • Facebook
  • LinkedIn

Mistä LED-valot ovat lähtöisin?

LED-valot ovat saaneet kuluttajakäytössä jalansijan alkujaan elektroniikan kautta, kun merkkivalot, kaukosäätimet ja vastaavat alkoivat hyödyntää LED-teknologiaa jo 1970-luvulla. Aikaisissa LED-valoissa valovoima ei riittänyt merkkivaloa voimakkaampaan valaisuun, ja väri oli yleisimmin punainen. 1990-luvulla ledien valovoimaa saatiin kehitettyä riittävän kirkkaaksi valaisutarkoitukseen, ja kuluvan kymmenen vuoden aikana LED-valoja on alettu käyttää valaisintarkoituksessa niin koti- kuin yritysympäristöissäkin. Suuri käänteentekijä ledien valaisinkäytölle oli valkoisen ledin keksiminen vuonna 2006.  Valkoinen ledi luotiin pinnoittamalla sininen ledi fluoresoivalla pinnoitteella, joka taittoi valoa keltaisemmaksi.  Valkoisen valon voi saada myös yhdistelemällä erisävyisiä LED-valoja keskenään.

LED-valojen kehitys on ollut liki eksponentiaalista, ja niiden valoteho on kaksinkertaistunut n.36 kuukauden välein.  Huima kehitys johtuu ensisijaisesti puolijohteiden ymmärryksen ja mineraalitietouden laajenemisesta sekä optiikan kehityksestä.

  • Facebook
  • LinkedIn

LED-valo vs hehkulamppu

LED-valojen edut hehkulamppuihin verrattuna ovat moninaiset. LED-valot ovat äärimmäisen energiaystävällisiä sekä pitkäikäisiä eivätkä sisällä herkästi hajoavia osia (esim. lasia tai lankoja). Valoväriskaala on liki rajoittamaton ja suunnattavuus on hyvä, joka tekee ledeistä käteviä sisustuselementtejä. LED-valo menettää 30% valotehostaan n.50000 tunnin iässä, eikä se juuri koskaan sammu kokonaan, joka tekee siitä äärimmäisen huolettoman valaisinratkaisun esimerkiksi julkisissa tiloissa. Julkisten tilojen, esimerkiksi toimistokäytävien, valaisua helpottaa myös ledien erittäin nopea syttyvyys esimerkiksi liiketunnistimeen kytkettynä.  LED-valojen hyötysuhde (energiankulutus vs. valoteho) hehkulamppuun verrattuna on moninkertainen.

  • Facebook
  • LinkedIn

LED-valo kosteassa tilassa

LED-valot eivät itsessään ole järin kuuman tai kostean ystäviä, ja kotelointiin onkin syytä kiinnittää huomiota. Korkean lämpötilan tai kosteuden tiloja valaistaessa tulee olla erityisen tarkka, sillä laatuerot eri valmistajien välillä voivat olla valtavia, ja epähuolellinen suunnittelutyö voi lyhentää LED-valon käyttöikää merkittävästi. Esimerkiksi saunakäyttöön soveltuu yleisesti IP54/55 luokan LED-valaisimet, veneelle IP66.

LED-valon käyttökohteet

LED-valo soveltuu monenlaiseen käyttöön niin kotona, ulkona, toimistolla kuin kulkuvälineissäkin.  Yleisimmin ledejä käytetään edelleen elektroniikassa (esim. LED-TV), mutta uusissa rakennuksissa valaistus on liki poikkeuksetta toteutettu ledein niiden ympäristöystävällisyyden, matalan kulutuksen, ylivoimaisen valotehon ja miellyttävän käytön vuoksi.