Makuuhuoneen valaistus aiheuttaa usein armottoman mietinnän hetkiä, eikä suotta. Makuuhuone on yksi kodin haastavimmista valaistuskohteista monikäyttöisyytensä vuoksi – siellä luonnollisesti nukutaan, mutta useimmiten myös pukeudutaan, ja monesti lisäksi työskennellään. Kuinka siis luoda onnistunut valaistuskokonaisuus, joka palvelee näitä kaikkia elämän vaatimuksia joita makuuhuoneelle on asetettu?

  • Facebook
  • LinkedIn

 Makuuhuoneen valaistus toteutetaan tarpeet priorisoiden

Makuuhuone, aka makkari on ensisijaisesti yleensä olemassa nukkumista varten, joten tarpeita priorisoidessa nukkuminen onkin syytä asettaa ykköseksi. Iltavalaistuksen on hyvä olla himmennettävissä hyvinkin hämäräksi jotta se tukee ihmisen luonnollista rytmiä ja rauhoittumista. Koska makuunhuoneessa katse on usein kohti kattoa, valon tulee myös olla sellainen, ettei se häikäise katsojaa. Jos pidät esimerkiksi kirjan lukemisesta ennen nukkumaanmenoa, lukuvalo tulee valita sellaiseksi, ettei se sojota suoraan (tai kirjasi kautta) häikäisevästi silmiisi.  Makuuhuoneen ilmettä saa tyyliteltyä moneen suuntaan esimerkiksi leikkimällä valaistuksen väreillä, valonauhoilla sekä epäsuoralla valaistuksella.  Voit helposti luoda tunnelmasta romanttisen, rustiikin, perinteisen, modernin tai futuristisen.

  • Facebook
  • LinkedIn

Älypuhelinten valo

Nukahtamisesta ja valosta puhuttaessa on otettava huomioon myös muut makuuhuoneen nukahtamiseen vaikuttavat valotekijät. Nykypäivänä suurena ongelmana ihmisen luonnollisen unirytmin tukemisessa ovat myös älypuhelimet, joita tutkiskellaan vällyjen välistä iltamyöhään. Näytöstä lähtevä sinivalo on kovinta myrkkyä nukahtamiselle, ja tätä toimintaa tulisi välttää, kuten me kaikki jo tiedämme. Uudemmissa älypuhelimissa näytön valon sävyä pääsee kuitenkin säätämään lämpimämmäksi, ja usein puhelimen voi asettaa muuttamaan valosävyä itsestään lämpimäksi johonkin tiettyyn kellonaikaan. Tämä asetus kannattaa käydä näpertämässä päälle myös lasten puhelimista!

Tarvitset erilaista valoa pukeutumiseen

Makuuhuoneen valaistus suunnitellaan ensisijaisesti nukkumista varten, ja kun tämä tehtävä on täytetty, voimme keskittyä seuraaviin vaatimuksiin – kuten heräämiseen ja pukeutumiseen. Tässä valojen himmennettävyys tulee taas tärkeään asemaan – moni ei pidä kirkkaudellaan sokaisevasta valaistuksesta heti aamutuimaan, vaan mielummin heräilee pikkuhiljaa valoja säädellen. Ärräpäitä vähentääksesi pidä siis valaistus himmeänä heti aamusta, ja nosta kirkkautta pikkuhiljaa. Aamutoimien jälkeen pukeutuessasi tarvitsetkin jo kirkkaan, hyvän värintoiston valaistuksen. Tätä tarkoitusta varten makuuhuoneen valaistus on hyvä vahvistaa esimerkiksi erillisillä kohdevaloilla, jos makuuhuoneen yleinen valonmäärä ei tunnu riittävältä. Ihanteellinen valaistus on myös värilämpötilaltaan säädettävä, jolloin iltahämärän lämpöinen valo muovautuu pukeutumistilanteessa päivänvalomaiseksi ja totuudenmukaiseksi.

  • Facebook
  • LinkedIn

Työskenteletkö makuuhuoneessa?

Makuuhuoneen valaistus kohtaa vielä yhden haasteen.  Mikäli makkarissa myös työskennellään, asettaa se vielä yhden lisävaatimuksen valaistukselle. Hyvän työvalon vaikutuksista tuottavuuteen ja jaksamiseen on tuhansia tutkimuksia jotka eivät ole väärässä. Työpiste on hyvä asettaa niin, että optimaalinen valo on taattavissa, ja uloskin mielellään näkee. Jos makuuhuoneen yleisvalaistus on säädettävissä riittävän kirkkaaksi, erillisiä työvaloja ei välttämättä juuri tarvita. Usein makuuhuoneeseen on kuitenkin jätetty hieman muita tiloja himmeämpi yleisvalo, jolloin työpisteen alue on syytä valaista pukeutumisalueen tavoin omalla valaisimellaan, jonka saa tarvittaessa hyvinkin kirkkaaksi ja päivänvalomaiseksi. Ledeistä puhuttaessa pöytävalaisimia ei juurikaan enää tarvitse koska kattoon asennetuista valaisimista saadaan helposti riittävä valaisuteho, mutta jos olet mieltynyt pöytävalaisimeen, valitse sekin päivänvalomaista, tasaista valaistusta mukauttelevaksi. Jos makuuhuoneeseen toivotaan yleisesti himmeähköä valaistusta, pukeutumis- ja työvalojen on hyvä olla erillään yleisvalaistuksesta, jolloin saat niitä käytettyä ja säädettyä vain tarvittaessa. Tällöin valaisimet voivat olla muita valaisimia tehokkaampia. Näin teet makuuhuoneestasi valaistuksen avulla monikäyttöisen ja viihtyisän.

Käy etsimässä inspiraatiota makuuhuoneen valaistukseen tästä.