Olemme koonneet tähän kirjoitukseen kahdeksan tärkeintä kysymystä, jotka sinun olisi hyvä huomioida led valaistusta hankkiessasi.

Kun olet hankkimassa yritykseesi kokonaan uutta valaistusta, niin sinun kannattaa perehtyä muutamaan kysymykseen, jotka sinun olisi hyvä esittää mahdolliselle yhteistyökumppanillesi. Näillä kysymyksillä voit varmistaa, että saat ostoksestasi mahdollisimman paljon hyötyjä. Check-listassa on kahdeksan eri kysymystä joiden avulla onnistut led-valaistuksen ostamisessa paremmin.

 

  1. Kuka valaisintarjoajayrityksessä tulisi olemaan vastuussa uuden valaistukseni kartoittamisesta ja ylläpitämisestä?

 

Tämä kysymys on senkin takia tärkeä, koska onnistuneen hankinnan taustalla on olemassa aina joku, jonka puoleen voit tarpeen tullessa olla yhteydessä. Sinulla on ostajana suora yhteys myyjään tilanteesta ja kysymyksestä riippumatta.

 

  1. Minkälaisia asiakasreferenssejä palveluntarjoajalla on? Millaista valaistusta heille on suunniteltu, tarjottu ja toteutettu?

 

Olemassa olevat referenssit ovat valuuttana siitä, että tarjoavalla yrityksellä on olemassa esimerkkejä millä tavalla he ovat toteuttaneet erilaisia kohteita. Jos valaistusta tarjoavalla yrityksellä ei olemassa esimerkiksi kotisivuillaan esillä referenssikohteita, niin pyydä saada yhteystietoja. Soita vanhoille asiakkaille ja kysy menikö joku asia pieleen hankinnassa vai toimittiinko sovittujen asioiden puitteissa.

 

  1. Millaisia palvelumalleja tarjoajalla on? Toimiiko tarjoaja kokonaisvaltaisesti (asennus) vai myyvätkö he pelkät tuotteet?

 

Tämä kysymys osoittaa sinulle ostajana, kuinka yritys suunnitellut liikeitoimintamallinsa. Onko valaistusta tarjoavalla yrityksellä valmiuksia toteuttaa hankinta ”avaimet käteen” periaatteella vai onko heidän mallinsa toimittaa pelkästään tuotteita. Yhtenä isona asiana on myös toimintamalli tilauksen jälkeen ja myös sekin, että valvovatko he tuotteiden ja palvelupaketin toimivuutta vuosien varrella.  

 

  1. Saanko tarjoajalta yrityskohtaisen säästö –ja kustannuslaskelman?

 

Joissakin yrityksissä on tapana toimittaa asiakkaalle pelkästään hinta tuotteille. Jos saat pelkästään kustannuslaskelman, niin kannattaa haastaa tarjoaja siihen, että saat samalla oikeisiin lukuihin perustuvan säästölaskelman. Silloin voit helposti havainnoida, millaisia euromääräisiä hyötyjä voit saavuttaa hankinnallesi.

 

 

  1. Millaiset toimitus- ja takuuehdot tarjoajan tuotteilla on?

 

Kun vertailet eri tarjouksia keskenään ja vaikka sinulla olisi vain yksi tarjous, niin varmista aina millaiset toimitus –ja takuuehdot ostamallasi tuotteella tai palvelulla on. Varsinkin valaistustuotteissa on isoja eroja takuuehdoissa. Valaisinvalmistajien takuuajat vaihtelevat yhdestä vuodesta viiteen vuoteen ja onpa joillakin jopa seitsemän vuoden takuita tuotteissaan. Mitä pidemmäksi takuuajassa mennään, niin sitä tarkempi täytyy olla siinä, että millaisissa olosuhteissa takuu on vielä voimassa. Jos jokin asia ehdoissa askarruttaa mieltäsi, niin kysy valmistajalta tai myyjältä, että mitä mikäkin tarkoittaa. Jos tarjouksessa määritellään toimitusehdoksi esimerkiksi kaksi (2) viikkoa, niin pidä huoli, että se toteutuu ja sovi myyjän kanssa, miten toimitaan, jos toimitusaikataulu viivästyy.

 

  1. Valvooko tarjoaja tuotteidensa toimituksen jälkeen, että miten heidän suunnittelemansa led valaistus täyttää yhdessä sovitut tavoitteet minun kohteessani?

 

Sopimusta tehdessäsi sovi myyjän kanssa, että sisältyykö kauppaan ylläpitosopimus. Kyseinen sopimus on sinulle ostajana turvallinen, koska silloin myyjä on sitoutunut myymiensä tuotteiden ja palvelunmallin soveltuvuuden tarkastamiseen ja huoltamiseen yrityksessäsi.

 

 

  1. LED valaistus – kuka asentaa uuden valaistuksen? Hankimmeko asentajan itse vai voiko tarjotut tuotteet asentaa itse?

 

Tämä kohta check-listassa sivuaa kohtaa kolme, koska tämä riippuu palveluntarjoajan erilaisista palvelummalleista. Sinun ostajana täytyy huomioida se seikka, että hinnat riippuvat ihan siitä, mitä kaikkea hintaan kuuluu. Jos haluat mahdollisimman alhaisen tarjouksen hinnallisesti, niin yleensä se tarkoittaa sitä, että ostaja joutuu itse asentamaan tuotteet tai hommaamaan asentajan. Vaikka puhummekin valaisimista, niin se ei tarkoita, ettei kaikkia valaisimia voisi itse asentaa. Jos sinulla ostajana on kohde, jonne ei tarvitse tehdä sähkötöitä, niin tuotteet voi asentaa itsekin. Näistä asioista kannattaa keskustella ostotilanteessa.

 

 

  1. Miten tarjoaja toteuttaisi meidän valaistustarpeemme?

 

Sinulla ostajana voi olla jo valmis ratkaisu siihen, miten olet ajatellut toteuttaa uuden valaistuksen. Vaikka sinulla olisi tällainen tilanne, niin silti kannattaa ottaa suunnitteluun mukaan valaistusasiantuntija, koska hänellä voi tulla lisää ideoita toteutukseen. Valaistusasiantuntija voi esimerkiksi tarkastaa oikean valonmääränne ja jopa vähentää valonmäärää joissakin toimitiloissa saaden sen optimaaliseksi. Kirjoitimme tässä blogissa siitä, voiko valaistus olla liian kirkasta?

 

 

Toivottavasti tästä listauksesta on sinulle apua ja jos haluat tarkempaa tietoa kaikesta mitä täytyy ottaa huomioon valaistusta hankkiessa, niin älä epäröi ottaa yhteyttä. Kirjoitus pohjautuu LED-valaistuksen ostajan oppaaseen. Oppaan voit ladata itsellesi tästä.