Kun sisustat esimerkiksi kahvilaa, design-myymälää, ravintolaa, tai vaikka ihan kotiasi, joudut miettimään materiaali- ja tuotevalintojasi niin käytännöllisyyden kuin esteettisyyden kautta. Valaistukseen tultaessa opastamme yleensä mieluiten satsaamaan riittävään valotasoon ja hyvin suunniteltuun valaisinsijoitteluun, MUTTA! Joskus tulee tilanteita, joissa tyylivalintojen tähden halutaan päätyä toisenlaisiin ratkaisuihin. Tällä hetkellä supertrendikästä onkin valaista (tai ainakin kohottaa tunnelmaa) teollishenkisillä, raaoilla valaistusratkaisuilla, ja monesti valintana on esimerkiksi pelkästään katosta roikkuva led-lamppu.

Tämä yksinkertainen vaihtoehto onkin erinomainen luomaan kontrastia moderniin sisustustyyliin, tai tukemaan loft-henkisten tilojen rosoisuutta. Lamppujen johdot saavat myös tänäpäivänä olla paksuja ja huomiota herättäviä, värikkäitäkin. Huomion keskipisteenä kuitenkin tulee olla itse led-lamppu, ja joudutkin miettimään, että minkä lukuisista lamppuvaihtoehdoista ja muodoista omaan toteutukseesi valitset.

5 suosituinta led-lamppumallia

Jotta pääset pohdinnassasi alkuun, kannattaa sinun perehtyä käytetyimpiin lamppumalleihin.  Kun tiedät mihin käyttöön lamppu tulee (sellaisenaan roikkumaan, valaisimen sisälle, kattokruunuun jne), on sinun helppo valita tunnelmaasi tukeva ja korostava lamppu tilaasi.

Kyynellamppu, ”tear bulb”
Tämä suuri ja näyttävä lamppu on tehty näkymään, eikä sitä sovi peitellä. Kyynelen muotoinen led-lamppu toimii parhaiten teollisessa tilassa, jossa se jätetään selkeästi esille, esimerkiksi roikkumaan korkeasta katosta yksin tai ryppäissä.

Pallolamppu, ”globe bulb”
Tämän hetken trendikkäin lamppuvalinta on suuri pallomainen ”globe bulb”. Näitä näkee reippaasti trendikkäissä ravintoloissa ja designerkodeissa. Tämä erityisen suuri led-lamppu pääsee parhaiten oikeuksiinsa myös ripustettaessa paljaana esimerkiksi korkeasta katosta, joko yksinkertaisemmalla tai näyttävämmällä johdolla. Pallolamppu toimii sisustuselementtinä ja katseenvangitsijana.

Kynttilälamppu, ”candle bulb”
Kynttilälamppu edustaa perinteisempää muotokieltä, ja toimiikin hyvin esimerkiksi kattokruunuissa ja muissa traditionaalisemmissa ratkaisuissa – toki jos luovuus yllättää, voit myös rakentaa itse kattokruunun valitsemistasi materiaaleista ja hyödyntää kynttilälamppuja valonlähteenä. Tämä led-lamppu on elegantti ja muotoilu on ajaton.

Liekkilamppu, ”flame tip bulb”
Kynttilälampusta vielä asteen hienostuneempi, goottisuutta henkivä liekkilamppu luo hauskaa tunnelmaa erikoisen muotoilunsa ansiosta. Liekkilamppu toimii erinomaisesti avoimissa kattokruunuissa, ja antaa tilan atmosfäärille pienen twistin.

Golfpallolamppu, ”golf ball bulb”
Vähemmän huomiotaherättävä lamppuvalinta on pienempi golfpallolamppu, joka sopii tiloihin, joissa lamppujen ei toivota olevan niin suuressa numerossa. Golfpallolamppu toimii hyvin sisustuselementtien valaistusratkaisuissa sekä muissa koristeellisissa tarkoituksissa.

Tavallinen lamppu, ”standard bulb”
Aina ei tarvitse valita erikoisempia lamppuja, vaan ihan tavallinen led-lamppu on usein oikein hyvä vaihtoehto. Voit käyttää sitä missä vain mihin se kokonsa puolesta sopii, aina perusvalaisimista teollishenkisiin kokonaisuuksiin. Valitse tavallinen led-lamppu, jos et halua leikitellä lamppuvalinnoilla tiloissasi.