Investointeja miettiessä on hyvä jäsennellä itselleen kaikki edut joita mahdollisella hankinnalla voidaan saavuttaa. Varsinkin valaistusasioita suunniteltaessa täytyy ja kannattaa hankinta toteuttaa siten, että siitä saa kaiken maksimaalisen lisäarvon irti yritykselleen. Kun motivaattorina toimii useimmiten viimekädessä taloudellinen säästö, on muutostapahtumaa hyvä lähteä purkamaan itselle helpommin hahmotettaviin osioihin jotta laskutoimitus investoinnin aiheuttamista kuluista ja säästöistä selkeytyy. Rahalliset säästöt voidaan monesti saavuttaa jo hyvinkin yksinkertaisilla toimenpiteillä.

Otetaan esimerkiksi pienyritys Reiman Kalastustarvike. Reiman Kalastustarvikkeella on 1500mm 58W T8 loisteputkia katossa ja ne halutaan korvata ledivaloilla energiansäästöaikein. Valon määrää on mietitty ja tultu siihen lopputulokseen, että liikkeessa vallitsee jo Reimalle mieluisa valotaso. Kun on päätetty että nykyinen valon määrä on tyydyttävä, useilla valmistajilla on riittävän suuret tehot (lm/w) ledputkissa korvaamaan vanha valaistus puolet pienemmällä putkimäärällä.

 Valaistuskartoituksen toimenpiteet

 Jos toiveena on sensijaan valon määrän lisääminen liiketiloissa, valaisimien määrä voidaan yleensä pitää ennallaan – ledivalaistukseen siirryttäessä valoteho vain paranee merkittävästi valaisinmäärän pysyessä muuttumattomana. Täytyy myös muistaa, että useimmiten kannattavinta on käyttää valaistusammattilaisen tarjoamaa tila- ja valaistuskartoitusta optimaalisen lopputuloksen takaamiseksi. Valaistusasiantuntija suunnittelee laskelmien kautta uuden valaistuksen toimitilaan, ja näin asiakas saa aina parhaimman mahdollisen hyödyn irti ilman ikäviä pimentoja tai häiritsevää häikäisyä. Valaistusasiantuntija tarkastaa ensin vanhan valaistuksen, kuuntelee mahdolliset toiveet, ja näiden pohjalta tekee ehdotuksen uuden valaistuksen toteutuksesta. Jos valoja uusiessa on mahdollista käyttää vanhoja runkoja joiden sijaintia ei kuitenkaan ole mahdollista muuttaa, on ehkä kannattavinta vaihtaa pelkkä loisteputki uudempaan, valovoimaisempaan ja energiatehokkaampaan lediputkeen. Jos valaisinrunko on kuitenkin huonossa kunnossa ja valaistus on suunniteltu esimerkiksi toisenlaisen liiketoiminnan tarpeisiin, kannattaa todennäköisimmin vanha runko vaihtaa kokonaan uuteen led-valaisimeen.

Hyötyjähän valaistuksen päivittämisestä led-valoihin on vielä reippaasti lisää (paloturvallisuus, värilämpötilat, yms.), mutta jatketaan niistä seuraavissa kirjoituksissa.

 Led-valaistuksen ekologisuus

 Kaikkia valaistusuudistuksen hyötyjä ei voida suoraan mitata rahallisilla mittareilla, vaikka säästöt ovatkin useimmiten se yrittäjää eniten motivoiva tekijä. Mitä muita hyötyjä siis voi saada kun päivitetään valaistus nykyaikaiseen led-tekniikalla toimivaan ratkaisuun? Yksi isoista hyödyistä mitä monikaan yritys tai päättäjä ei ole miettinyt on ekologisuus. Nykypäivinä vihreitä arvoja painotetaan monissa muissa asioissa, mutta valaistuksessa olemme vielä muita tuotteita tai palveluita jäljessä.

Kirjoitimme viime blogissamme siitä, kuinka paljon oikeanlainen valaistus vaikuttaa asiakasviihtyvyyteen, ostokäyttäytymiseen sekä asiakkaiden ja työntekijöiden yleiseen vireystilaan. Henkilökunnan kohentunut työhyvinvointi ja asiakkaiden mahdollisuus nähdä tuotteet koko seinän korkeudelta realistisesti ominaisuuksineen ja värieroineen ovat mukavia bonuksia valaisimien energiansäästövaikutusten päälle. Voit lukea valaistuksen vaikutuksesta asiakasviihtyvyyteen oheisen painikkeen kautta 

Tuottavuuden parantuminen?

 Jos kyseessä on yritys jossa tehdään tarkkuutta vaativaa työtä, on laskennallisesti arvioitu, että kun valaistustehokkuutta kasvatetaan riittävästi ja uusi valaistus suunnitellaan oikein oikeisiin paikkoihin, niin työntekijöiden TUOTTAVUUS VOI PARANTUA JOPA 8-9%. Tämänkaltaiset seikat ovat todella merkittäviä yrityksen kannattavuuden kannalta, eivätkä kaikki optimoidun valaistuksen hyödyt ole vielä selvillä edes alan ammattilaisille.

 Nykytekniikalla yksilöllisten ja toiveiden mukaisesti säädettävien valaistustilanteiden järjestäminen on hyvinkin mahdollista, eikä se välttämättä aiheuta kohtuuttoman suuria lisäkustannuksia uusia valaisimia hankittaessa. Lisäkustannukset on yleensä mahdollista kuitata nopeasti paremman energiatehokkuuden ja älykkään valaistusohjauksen avulla. Elinkaariajattelun kautta sijoitus monipuolisempaan valaistusjärjestelmään maksaa itsensä nopeasti takaisin.

Aina kun lähdetään muuttamaan liiketilojen valaistusta on tärkeää miettiä minkälaisilla vaihtoehdoilla muutos kannattaa toteuttaa parhaan kustannustehokkuuden ja hyödyn saavuttamiseksi. Kun olemassa olevat valaisimet ovat vielä käyttökelpoiset ja niiden paikkaa ei tarvitse muuttaa, on paras vaihtoehto usein pelkkien polttimoiden tai loisteputkien korvaaminen led-valaisimilla. Tällöin kustannukset voivat olla huomattavasti alhaisemmat kuin kokonaisvaltaisessa valaisinuudistuksessa. Kun taas tavoitteena on mahdollisimman suuri hyöty valaistuksen uusimisesta, kannattaa kumppani uudistusprojektiin valita erityisen tarkasti. Voit esimerkiksi tutustua palveluntarjoajan referensseihin ja olla tarvittaessa yhteydessä suoraan valaistusuudistuksen omissa liiketiloissaan toteuttaneeseen yrittäjään, ja näin löydät varmimmin juuri itsellesi oikean palveluntarjoajan omaan valaistusuudistusprojektiisi.