Raskaspari Oy
Joensuu

 

Raskaan kaluston korjaamon valaistus, Raskaspari Oy

Kuten olemme jo aiemmin kirjoittaneet, autokorjaamon valaistus on ratkaisevassa asemassa hyvää korjaamotyöskentely-ympäristöä rakentaessa. Mutta miten tilanne muuttuu, kun kyseessä on raskaan kaluston korjaamon valaistus?

Asiakkaamme Raskaspari Oy huoltaa raskaan kaluston ajoneuvoja Mikkelissä, Iisalmessa, Kotkassa, Kouvolassa ja Joensuussa. Joensuun toimipisteessä kyllästyttiin hämärässä työskentelyyn ja tartuttiin tuumasta toimeen valaistusuudistuksen merkeissä yhdessä Led Expertsin Pasi Laguksen kanssa. Lähtökohtana oli vanhanaikainen, valoteholtaan riittämätön loisteputkivalaistus, jonka tilalle toivottiin optimaaliset työskentelyolosuhteet tarjoavaa LED-valaistusta.

Valaistusuudistuksen suurimmat hyödyt, Raskaspari Oy

Kuten olemme jo aiemmin kirjoittaneet, autokorjaamon valaistus on ratkaisevassa asemassa hyvää korjaamotyöskentely-ympäristöä rakentaessa. Mutta miten tilanne muuttuu, kun kyseessä on raskaan kaluston korjaamon valaistus?

Raskaan kaluston korjaamon valaistus mukailee periaatteiltaan normaalin autokorjaamon valaistusta, mutta suuret hallitilat ja ajoneuvojen tuottamat varjoalueet luovat suunnitteluun omat haasteensa. Projekti lähti käyntiin perinteisellä kartoituskäynnillä, jossa Pasi arvioi olemassa olevan valaistuksen, mittasi valotehon korjaamon eri alueilla, toteutti energiansäästölaskelman uuden valaistuksen varalle ja suunnitteli sekä ehdotti parasta ratkaisua tulevalle valaistukselle. Korkeassa hallissa loisteputkien valaisuteho jäi 400W valaisimilla noin kahteensataan luxiin neliömetriltä, joka oli tarkkaan ja raskaaseen työhön riittämätön. Koska hallitila oli korkea ja valaistavaa aluetta oli paljon, ei mikä tahansa valaisin olisi täyttänyt korkeita vaatimuksia – lisäksi Volvon asettamat minimivalaistusvaatimukset edellyttivät työskentelytiloihin vähintään 500 luxin valotehoa neliömetrille. Valoa tuli riittää siis yleisvalaistuksen lisäksi työskentelytasolle niin, että mekaanikot näkisivät hyvin myös vaikeasti tavoitettaviin paikkoihin.

Jotta Raskasparin tavoitteet varmasti täyttyisivät, toteutettiin ennen valaistusuudistusta monipuolinen Dialux-valaistussuunnitelma, joka tarjoaa hyvän käsityksen tulevasta valaistuksesta jo ennen tilausta ja asennusta. Valaistustehokkuuden varmistamiseksi Raskasparin uudistuksessa päädyttiin tehokkaaseen kiinteälediseen 70W Solid-valaisimeemme pelkkien lediputkien vaihdon sijaan. Solid-valaisimet sijoitettiin vanhojen valaisimien sijainteja mukaillen niin, että ne sijaitsivat sekä hallitilojen katoissa että työskentelytilojen seinissä, joista ne valaisisivat työskentelykorkeuden optimaalisesti. Kattoon valikoituivat kirkaskupuiset valaisinmallit, kun taas seinille vähemmän häikäisevät maitolasiset mallit. Valaisimien värisävyksi valikoitui liki päivänvalomainen 5000K pitämään mekaanikot virkeinä läpi pitkien työpäivien ja minimoimaan värivääristymiä. Hallitilojen lisäksi valaistiin myös aiemmin hyvin hämärät varasto- ja toimistotilat sekä hallin ulkoseinustat.

Valaistusuudistuksen jälkeen Raskasparin korjaamotilat kylpevät valossa. Kiitosta on tullut aina työskentelevältä portaalta saakka, ja muutos entiseen onkin merkittävä. Lopputarkastuksessa korjaamopäällikkö Kari Natunen sekä Korhonen-yhtiöiden kiinteistönomistaja Juha Korhonen kiittelivät kovasti onnistuneesta lopputuloksesta.

Lataa maksuton valaistuksen opas

Lataa maksuton valaistuksen opas

Oppaaseen on koottu tärkeimmät faktat siitä, miten valaistus vaikuttaa esimerkiksi yrityksen tuottavuuteen, työviihtyvyyteen, työturvallisuuteen ja asiakasviihtyvyyteen.

You have Successfully Subscribed!